De bladeren beginnen bruin te verkleuren.

Op een bepaald punt zullen bij sommige plantjes de bladeren bruin verkleuren. Dit betekent dat de voedingsstoffen in bodem uitgeput beginnen te raken. Gelukkig hoort dit bij het natuurlijke proces van een ecosysteem. De bladeren zullen verdorren en naar de bodem vallen. Dit geeft weer voeding aan de bodem waar de planten weer voldoende energie krijgen en er in sommige gevallen ruimte is voor nieuwe planten om te groeien.

De fles is bijna of helemaal beslagen.
De condens in de fles kan verschillen afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Extra condensvorming zien we vaak als de fles wordt verplaatst of als er direct zonlicht op de fles schijnt. Als dit het geval is zul je de fles in indirect (zon)licht moeten plaatsen. Je zult zien dat de fles na een paar dagen minder beslagen is. Er zal dus altijd iets aan condens aanwezig zijn omdat de temperaturen in huis ‘s nachts en overdag kunnen verschillen.

Er zit groene aanslag op de fles.
De groene aanslag wordt bijna altijd veroorzaakt door een combinatie van vocht en te veel zonlicht. De groene aanslag is een algensoort die dol is op warmte en licht en zal zich in die omstandigheden ook heel snel kunnen vermeerderen. Houdt je fles een paar dagen uit het licht en je zult zien dat de alg vanzelf verdwijnt. De planten hebben zelf gelukkig geen last van de algen.

Er groeien schimmels in de fles.
Gefeliciteerd! Je bent de eigenaar van je eigen schimmelkolonie en daar mag je trots op zijn. Schimmels in de aarde zijn onmisbaar in een ecosysteem. Samen met de plantjes zorgen ze voor een gezonde symbiose. Het ziet er niet altijd fantastisch uit maar ook de schimmels zullen op hun beurt weer verdwijnen. Daarnaast voeden de goede bacteriën in de bodem zich met de schimmel. Nergens om je zorgen over te maken!

Het lijkt wel een mini dierentuin in de fles.
Alle ingrediënten die wij gebruiken voor de flessen komen uit de natuur of eigen kweek. Het komt dan ook regelmatig voor dat larven en andere kleine beestjes zich in de mossen en aarde gaan nestelen. Als de omstandigheden in de fles goed genoeg zijn zullen de larfjes zich ook daadwerkelijk ontpoppen tot nieuw huisdiertje in je fles. Het blijft een ecosysteem en daar horen ook insecten bij. De vliegende vrienden die je tegen kan komen zullen ongeveer een maand zichtbaar blijven. Daarna verdwijnen ze vanzelf. De kruipende varianten zullen altijd in je fles zitten. En daar horen ze ook.

De bladeren beginnen een gele kleur te krijgen.
Als je dit opmerkt kun je het beste direct je fles op een andere plek zetten. Gele bladeren wijzen meestal op verbranding. Het glas van de fles kan als vergrootglas werken en in combinatie met direct zonlicht is dit funest voor je planten. Houdt dit dus goed in de gaten. Afhankelijk van hoelang de plant in het zonlicht heeft gestaan is er een kans dat de plant weer uit zichzelf hersteld.

Een plant groeit tegen het glas aan.
Een ecosysteem heeft tijd nodig om te balanceren. Dit duurt meestal een half jaar tot een jaar. In het begin zullen de planten dan ook met een aardige snelheid kunnen groeien. Zodra het ecosysteem uitgebalanceerd is zul je zien dat de groeitempo verminderd. Een plant die tegen het glas groeit is dan ook geen enkel probleem. Als de omstandigheden goed genoeg zijn zal hij met een bochtje verder groeien. Anders zullen de bladeren verdorren en naar de bodem vallen. Waar de springstaartjes met smart het bladafval zullen verorberen en omzetten in belangrijke stoffen voor je Greendome.

Ik wil de fles open maken.
Ben je helemaal betoeterd! Onze flessen zijn altijd afgesloten met een kurk. Wij zullen behalve extreem uitzonderlijke gevallen nooit aanraden om de kurk van de fles te verwijderen. Door de temperatuurverschillen van binnen en buiten de fles ontstaan er luchtstromingen in de fles. De planten hebben namelijk ook behoefte aan beweging en daarvoor zijn de luchtstromingen cruciaal. Je ziet het niet of nauwelijks maar de planten in je fles bewegen. De kurk verwijderen betekent dan ook dat naast de luchtstromingen verdwijnen, het ecosysteem als het ware reset. Het moet weer helemaal opnieuw gaan balanceren. Wij raden dan ook aan om eerst contact met ons op te nemen voordat je je fles openmaakt.

Contact Us

Vragen over onze groene vrienden? Hieronder kun je een email naar ons sturen.

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search