Terrarium
Stiekem is dit wel het spannendste onderdeel van Greendome. De technische aspecten die er nodig zijn om een echt ecosysteem te creëren. Toen ik begon met Greendome en ontdekte hoe gaaf het is om een terrarium te bouwen begon er iets te kriebelen.

Hoe zorg ik er nou voor dat het ecosysteem ook daadwerkelijk 100% zelfvoorzienend wordt.

De meeste weten wel dat een standaard “ecosysteem” in een fles bepaalde basisbehoeften nodig heeft. Een kurk om een afgesloten systeem te creëren, hierdoor blijft het water in de fles. Een drainagelaag, zodat de wortels niet continue natte voeten krijgen. Wat voeding voor de bodem. Actieve houtskool, wat de lucht enigszins bevorderd. En de koolstofdioxide gassen die vrijkomen van het kool wat door de planten weer in zuurstof omgezet wordt. Verder nog een beetje indirect zonlicht, wat vriendelijkheid en zo nu en dan een stofdoek over de fles. Hiermee kunnen we het “ecosysteem” toch aardig wat maanden in leven houden.

Maar wat doen we als de koolstof gassen die vrijkomen verbruikt zijn. En wat als de planten de fles overwoekerd hebben of als de planten al het voeding in de bodem hebben opgepeuzeld.
Er was meer nodig om de Greendomes het eeuwige leven te schenken.

Natuurlijk, natuurlijk
Eén ding was zeker, een Greendome is natuurlijk, de producten die in Greendome gebruikt worden zijn natuurlijk en een Greendome blijft natuurlijk. De antwoorden voor de problemen waar ik tegenaan liep was dan achterlijk voor de hand liggend. Wat doet de natuur om zichzelf in leven te houden?

Eigenlijk alles maar dan ook echt alles wordt hergebruikt. De bladeren sterven af in de herfst, vallen op de grond en verteren. Hierbij komen gezonde stoffen vrij en alles verdwijnt zo weer de bodem in. Om zo de planten weer opnieuw te voeden.
Ook in een Greendome houden planten zich aan het seizoen ritme. In de winter en herfst zal het oude blad bruin worden en afsterven. Alleen maar om de plantenstengel meer energie te geven om de donkere periode te overleven. En de bodem opnieuw te voeden.

Maar een Greendome heeft niet de ruimte die een volledig bos wel heeft. En het hoeveelheid blad wat van de planten afvalt kan soms teveel zijn om in korte tijd te laten verteren door de bodem. We hebben hulp nodig. Meet onze bladstrijders! Onze sprintstaartjes (Collembola) zijn de echte helden in de Greendomes!


Deze microscopische vriendjes zijn dol op bladafval, schimmel en alles waar een mens van gruwelt.
Het zijn de interieur verzorgers van en tevens de geliefde huisdieren van Greendome . Maar naast die toffe eigenschap zorgen ze voor veel meer. Ook hun kunnen niet oneindig blijven eten zonder de boel te ontlasten. En wat komt hierbij vrij? Jawel ons geliefde koolstofdioxide! De afstervende bladeren voeden dus de bodem én de springstaartjes. De koolstofdioxide gassen die springstaartjes vrijlaten worden weer omgezet in zuurstof. Wat maakt ons sterk? Teamwerk!

De rest
En dan hebben we nog de vochttoevoer. In een Greendome zit een goed afgewogen hoeveelheid regenwater. Kraanwater is uit den boze gezien de hoeveelheid kalk en andere onnodige stoffen. Maar planten hebben een wisselend behoefte aan water. In de zomer en lente zijn ze veel dorstiger dan de andere seizoenen. Terwijl de planten altijd in dezelfde vochtige bodem staan. Voor deze uitdaging hebben we naar de techniek die gebruikt wordt bij hydrophonics gekeken. Hierbij worden “gewone” kamerplanten omgekweekt tot planten die vrijwel altijd met hun wortels in de grond staan. Een vrij bijzondere techniek die nogal wat voeten in de aarde heeft.

Ik leerde dat er kleikorrels bestaan die zich absorberen met water en vervolgens weer vrij geven als het substraat daar omheen droog wordt. Denk aan Seramis, Vulkastrat en hydrokorrels. In de zichtbare bodemlagen in een Greendome kun je dan ook een mengsel van dit substraat zien. In het centrum van deze drainagelaag bevindt zich nog een extra natuurlijke wateropvang installatie. Bestaand uit onder andere Vulkastrat en Spaghnummos.

Zoveel gave processen die plaatsvinden in Greendome. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de luchtstromen, de ademende bodemgrond, de groeirichting van de planten, om maar wat op te noemen. En vóór het bouwen van een Greendome gebeurt nog zoveel meer. Wat dacht je van het manipuleren van de planten zodat ze klein blijven. En wist je dat onze planten fysiek getraind worden om sterk te blijven? Er gebeuren mooie dingen in het atelier.

Veel meer over de processen en technieken die worden toegepast lees je in het volgende blog.

Recent Posts
Contact Us

Vragen over onze groene vrienden? Hieronder kun je een email naar ons sturen.

Not readable? Change text. captcha txt
0